Dokumentärfilm

Nutidens utvandrare

 

Mellan 1845 och början på 1900-talet emigrerade över en miljon svenskar till USA. Anledningen var bland annat fattigdom, religiöst förtryck samt att ryktet om Amerika blev som en framtidsdröm för många. Efter 1930-talet minskade utvandringen men än idag utvandrar svenskar till det stora landet i väst. Varför utvandrar svenskar idag till USA? Vad finns det för problematik? Blev det som de hade tänkt sig? Längtar de hem?

 

Vi har påbörjat en dokumentär där vi har träffat tre emigranter under tre dagar som har flyttat till USA av olika anledningar. Vi vill ge en annan bild av svenskar i USA än den som ges i media idag . För att kunna utveckla vår dokumentär söker vi pengar till att fortsätta filma dessa tre emigranter för att på så sätt kunna ge en djupare bild av livet i USA. Filmen kommer få en längd på 58 minuter och kommer skildra deras historia, men även nutida händelser i deras liv.

 

Filmens huvudpersoner är:

 

George Ehrlekrona Billings, Montana

Efter att ha skickat ett mejl fel hamnade så småningom George i Billings 1998, där han bor tillsammans med sin amerikanska fru. George jobbar i USA fast han egentligen är pensionerad i Sverige.

 

Elin Johnson Rochester, Minnesota

Elin var på resa i USA 2008, där träffade hon sin nuvarande man. De fick barn tillsammans och efter en tids pendlande fram och tillbaka till USA så bestämde hon sig för att flytta. Elin jobbar som konstnär och med konstevent.

 

Annelie Lenasen Rapid City, South Dakota

När Annelie var 15 år dog hennes föräldrar. Hon ville få en nystart på sitt liv och flyttade till Los Angeles 1987 där hon träffade en rockstjärna som hon gifte sig med för att kunna stanna i USA. De fick senare en son tillsammans och efter ett antal år lämnade de ett intensivt och kändistätt liv i Hollywood för lugnet i Rapid City.

 

Vi som gör filmen är:

Rickard Johansson, Filmare, regissör och producent.

Lina Pihl, Producent och planerare.

 

Musiken i filmen står Sofia Talvik för.

Västgötaspets - en stor hund i en liten kropp

En dokumentär om vallhundrasen västgötaspets (en av Sveriges nationalraser). Filmen skildrar historien, med start från vikingatiden och 1940-talets räddning av rasen. Under vikingatiden kommer det att vara fiktiva klipp av vikingar som lever med sina hundar.

På 1940-talet så var rasen nästan utdöd, den fanns på några få gårdar i Västergötland. På den tiden fanns två herrar vid namn av Björn von Rosen och K-G Zetterstén som begav sig ut och sökte upp västgötaspetsar och började sin avel.

Man får se vad rasen kan användas till idag såsom agility, utställning, vallning, lydnad. Genom filmen speglas olika typer av utseende då de kan födas både med lång svans, utan svans och med en kort svansstubb. Filmen visar även utvecklingen från nyfödd valp till unghund.

Detta är en film till alla som har intresse för denna svenska urhund.

Livet i en hamn på Öland

 

Kortdokumentär om livet i en hamn för en yrkesfiskare på Öland. Filmen handlar om hur svårt det är att vara yrkesfiskare idag i Östersjön och hur dagarna bara går.

Copyright @ All Rights Reserved